
Pentru că am văzut pe un instrument de analiză a căutărilor online, că se caută destul de des un model de factură online, descriem în următoarele cele mai importante elemente ale unei facturi, respectiv, ataşăm direct o factură model pentru download.
În primul rând, o factură care însoţeşte orice tranzacţie comercială internă, adică efectuată între părţi din interiorul României, trebuie să conţină următoarele elemente de identificare:
Calitatea părţilor : adică, furnizor, client
Datele fiecăruia se înscrie într-un bloc separat, datele furnizorului, sub “furnizor”, respectiv, datele clientului sub “Client” sau “Beneficiar”, în funcţie de natura tranzacţiei, vânzare sau serviciu efectuat.
Atât la datele furnizorului, cât şi la ale clientului sau beneficiarului, este obligatoriu conform legislaţiei comerciale să se treacă MINIM următoarele date:
Denumirea şi forma de organizare a societăţii (de ex. SC Furnizor srl, SC Client SA, etc.)
Localitatea de reşedinţă a fiecăruia, respectiv sediul social, sau adresa de reşedinţă în cazul clienţilor persoane fizice.
În cazul furnizorului şi a clientului, dacă clientul este persoană juridică: numărul de ordine în registrul comerţului (N.O.R.C), respectiv, codul de înregistrare fiscală sau codul unic de înregistrare (CUI -ul sau CIF -ul cum este cunoscut în termeni de contabilitate).
În cazul furnizorului, dacă factura este întocmită la sau pentru un punct de lucru care diferă de sediul social al firmei, trebuie specificată pe factură şi adresa punctului de lucru respectiv.
Băncile fiecărei părţi, respectiv conturile bancare în format internaţional (International Banking Account Number = IBAN)
În cazul furnizorului, se trece, de asemenea, capitalul social subscris şi vărsat.
În partea de cap de tabel, se trece obligatoriu cota de TVA, în procente, data întocmirii facturii, seria şi numărul facturii.
În partea de OBIECT – obiectul facturii, ca şi în cazul unui contract, adică, pentru ce produse şi / sau servicii s-a întocmit factura. Fiecare linie trebuie să conţină preţul de vânzare fără TVA per unitate de măsură, subtotalul fără TVA (preţ unitar X cantitate) , şi TVA-ul calculat pentru suma rezultată.
În josul facturii, în cadranul de final, se trece numele şi prenumele persoanei care a întocmit factura, împreună cu codul numeric personal al acestei persoane.
În însumarea coloanelor de subtotal fără tva, şi tva, se trece suma totală pentru fiecare coloană.
Se trece apoi suma totală, cu TVA inclus.
Tot în partea de jos se trec de obicei date referitoare la penalizare, termeni de plată, şi alte informaţii referitoare la tranzacţia pentru care s-a întocmit factura respectivă.
Numele delegatului clientului, mijlocul de transport, seria şi nr. buletinului sau cărţii de identitate a acestei persoane, precum şi ora şi minutul întocmirii, sunt informaţii utile care pot asista ulterior în clarificarea divergenţelor dintre părţi şi în contabilitate.
În multe cazuri, de asemenea, dacă factura este întocmită într-un program de gestiune, este bine să apară şi informaţia referitoare la programul utilizat şi versiunea acesteia.
Pentru a descărca o factură demo în format PDF, click pe linkul următor:
Comentariile decente şi la obiect sunt binevenite 🙂
Vrei să afli despre reducerile de preţ ?