Daca te gindesti sa cumperi un laptop, de multe ori e suficient sa intri online si sa cauti pe google.ro dupa un laptop bun, numarul imens de rezultate si multiplele posibilitati intre care ai putea alege, sigur te vor da peste cap, daca nu ai experienta in tehnica de calcul !
Iata deci, cateva idei, care te pot ajuta in alegera unui laptop refurbished (reconditionat de o firma agreata de producatorul original) sau un laptop second-hand bun. Cele mai multe laptopuri si notebookuri la mina a doua sunt de calitate excelenta, daca stii ce sa alegi. Nu trebuie neaparat sa cumperi un laptop Lenovo original ca sa alegi un laptop bun. De cele mai multe ori, sfaturile date de cei din anturaj sunt incorecte, pentru ca ori te vor pune sa cumperi un laptop mult mai performant decat ai nevoie, si prin urmare, vei da niste bani degeaba, sau nestiind la ce il vei folosi, iti vor recomanda cel mai ieftin model posibil, si din nou, iti vei dori sa nu fi ascultat de ei.
Deci, ca sa facem o decizie corecta la cumpararea unui laptop, sa luam in considerare minimum urmatoarele caracteristici:
Puterea de procesare, memorie, si stocare, in functie de la ce se foloseste laptopul respectiv:
Pentru navigarea de zi cu zi, citirea ziarelor online, chat pe facebook, chat cu prietenii pe messenger, respectiv, prin skype, NU AI NEVOIE DE I3, I7, sau alte minunatii ultraperformante, scumpe, si inutil de lucioase. Un PENTIUM 4 CU 1 GB RAM, si un HDD [hard-disk, disc dur ] de 40 de GB sau 80 de GB este mult mai mult decat suficient ! DA ! Ce are vecinu’ si mai stiu eu care patron sau patroana, din’ala lucios cum aud de la unii, nu iti e de nici un folos ! Daca activitatea ta se rezuma la ce am descris aici mai sus… un laptop Dell sau Toshiba, sau un IBM T40 de 5…7 ani, cu monitor mat de 14″, in parametrii astia, este suficient de puternic.
Daca insa ai programe de design, arhitectura, sau te ocupi de editarea de filme, sau poate esti frustrat tot timpul si vrei sa iti descarci nervii cu jocuri in care impusti si ii omori pe toti in calitate video aproape egala cu realitatea, atunci, da, iti trebuie un calculator mai puternic, un laptop mai performant. Recomand in acest caz, un minim de 3 GHz, cu 4 GB RAM, cu un HDD de cel putin 250 GB spatiu, si bineinteles, ecran mai mare. In general, pentru jocurile create in ultimii 2…3 ani, jocurile cu grafica frumoasa, care simuleaza realitatea, e nevoie de un laptop mai puternic.
Iarasi, daca folosesti laptopul la vizualizarea de filme direct online, sau descarci filme de pe net, iti trebuie un laptop sau un netbook mai puternic.
In orice caz, atentie mare la DURATA PETRECUTA IN FATA LAPTOPULUI si cat de lucios e toata carcasa sa, respectiv monitorul ! Stiu ca in ziua de azi, este un trend sa ai tot felul de gadgeturi lucioase, si e parca un fel de statut social sa ai televizor, laptop, telefon mobil „dăşhtept”, smart, toate lucioase, dar asculta sfatul cuiva care a urmarit evolutia tehnologiei informatiei inca din anii ’80…NU CUMPARA LAPTOP lucios daca vrei sa iti pastrezi sanatatea ochilor. Daca ai de gand sa si folosesti laptopul respectiv, si nu-l cumperi doar sa il arunci in fata anturajului la bar, scoala, sau la bairam , sa le cada la toti moaca [ ca asta e trendul mai nou ], atunci CUMPARA-TI LAPTOP CU MONITOR MAT SI CARCASA MATA ! Fara chestii lucioase, cu cat mai putine leduri care sa-ti pilpie sau sa-ti lumineze in ochi, si pa cat posibil, nu cumpara laptopuri cu tastatura neagra. O sa intelegi dupa ce stai 4-5 ore pe zi in fata lui. In afara de faptul ca se distrug mult mai repede decat cele albe, tastaturile negre reflecta lumina ambientala in mai mare masura decat cele albe, si prin urmare, sunt mai putin ergonomice, si obositoare.
In rest… sa aibe macar un „combo” , adica cititor DVD cu inscriptor de CD [ da, stiu, aici, iarasi, mai toti recomanda inscriptor DVD, eu NU ! Pentru simplul fapt ca in ultimii 5…6 ani nu am vazut inca nici un DVD de buna calitate care dupa 4…5 citiri sa nu piarda tot ce a fost inscriptionat pe el, si pentru ca inscriptionarea unui DVD poate dura si 40 de minute, pe cand al unui CD doar 5…6 minute cu un inscriptor bun ! ], cateva porturi USB 2.0, dar daca sunt de 1.1 sunt bune si alea in marea majoritate a cazurilor, si bineinteles, daca se vrea ca laptopul sa fie folosit si cu webcam, e bine sa fie direct incorporat din start.
Bateria, in functie de cat de mult vrem sa tina, poate modifica pretul unui laptop foarte mult ! De ex., un laptop bunicel, de 2GHz, cu 512 MB RAM, cu DVD/CDRW, care costa azi, dec. 2012 doar 700 de lei ,cu un acumulator/baterie care tine doar 40 de minute, urca ca si pret la 1000…. 1200 de lei, cu un acumulator nou, care tine 4 ore sau 3 ore si ceva…
Deci daca nu aveti neaparat nevoia de-al folosi fara alimentator… renuntati la bateria performanta, si multumiti-va cu unul mai ieftin.
In rest… astept comentarii constructive, intrebari, etc.,
aici pe blog sau in casuta de comentarii facebook.