Statistici şi previziuni triste de marketing

Statistici şi previziuni triste de marketing

Dezinteresul pentru reclamele de orice fel e tot mai mare în online

 

Statistici şi previziuni triste de marketing

Şi nepăsarea e şi mai mare. Se întâmplă să administrez liste de notificări pentru diverse bloguri şi pentru diverse situri partenere, pe care avem o audienţă generală de aproximativ 6000 de persoane la notificări, şi 10.000 de persoane înscrise pe listele de mailing, cam 30.000 de persoane interesate de activitatea acestor situri în mediile sociale mai cunoscute (facebook, pinterest, instagram, twitter, google plus), şi totuşi, în acest an, s-a arătat un trend foarte trist de scădere al “reachului”, respectiv, al ratei CTR.

Dacă la începutul anului, pînă prin aprilie-mai, la o audienţă totală de 46.000 de persoane la un contact omnichannel

(adică, un articol publicat + o notificare push + un newsletter + o postare pe fiecare din mediile sociale amintite), reach-ul era de aproximativ 20.000 de persoane, şi CTR era de 6..7 %, începând din mai atât reach-ul cât şi CTR au început să scadă, atât de mult, încât în mod ciudat, acum în ajun de perioadă a sărbătorilor şi cumpărărilor de cadouri, să ajungă la reach de doar 8000 de persoane, şi CTR de 0.9%….1,2%.

Este foarte trist, pentru că toate audienţele au fost create respectând atât toate instrucţiunile GDPR de consimţământ expres, respectiv, înscrieri double-opt-in în cazul listelor de mailing, şi chiar dacă nu ar fi existat nişte obligaţii de acest gen, din respect pentru audienţele noastre, am fi procedat la fel.

Nu am practicat SPAM-ul pe nici una din mediile disponibile, şi nici n-am bombardat audienţa în mod abuziv cu reclame. Şi cu toate că este parcă o nevoie tot mai mare să se vândă totuşi în online-ul din România, impactul oricărei campanii de marketing este tot mai mic şi costurile sunt tot mai mari.

Audienţele noastre, dragi colegi de marketing, au devenit tot mai greu accesibile, pentru că li s-a făcut lehamite, nu doar de prea multă reclamă care-i bombardează non-stop la TV, ci şi de întregul climat de business, şi de întreaga viaţă politică, economică şi socială din România.

Oamenii caută tot mai mult ori doar distracţie, ori să devină vedete. A fi vedetă şi a primi mii de likeuri pe internet, de la cunoscuţi sau necunoscuţi, o apariţie în radio, presă, televiziune, a devenit o chestie mai importantă pentru marea majoritate a audienţelor care mai sunt adresabile în România, decât tradiţionalele cumpărături făcute pentru a le cumpăra cadouri celor dragi, sau de ce nu, nouă înşine.

Listele de mailing, au cam început să devină inutile. Sincer, nici nu mai înţeleg, de ce totuşi se mai captează cu pop-upuri adrese de e-mail, dacă rata de deschidere a scăzut cam peste tot la sub 5%.

La listele de push notifications, dacă e la 3%, e mare lucru (unele nişe, cum ar fi anabolizantele, steroidele pentru creşterea muşchilor, şi chestii….sensitive, au rata de deschidere mai mare), iar despre faptul că pe Facebook costă tot mai mult să ajungi cu o reclamă la tot mai puţine persoane şi tot mai dezinteresate, e o realitate arhicunoscută.

Cea mai mare dezamăgire în marketing, în acest an, mi-a fost făcută însă de Google Adwords / mai nou google ads, care faţă de  campaniile de anul trecut cu aceeaşi targetare super-optimizată, care la un buget să zicem de 1000 de lei, au adus 100 de cumpărători, şi ROI a ajuns să fie de 1,5 sau 2x suma investită, în acest an, aceleaşi campanii cu aceleaşi cheltuieli au adus doar vânzări de 0.5% din sumele investite, şi targetarea a inclus reclame în 2 limbi, română şi maghiară, cu reclame diverse, din 6 firme diferite.

Am cunoştinţe virtuale pe Facebook, care văd reclame pompoase care tot fac propagandă la ditamai idei de a deveni milionar peste noapte, dacă le cumperi lor ideea şi metoda (fă bani cu… amazon, cosmeticele astea, MLM-ul cutare, “afacerea secolului”, etc), şi pun botul la tot felul de zvonuri care nu au nici o fundaţie decât dorinţa celor care lansează “ideile” respective, de a se îmbogăţi, cu metoda tunul şi fuga, vânzând reţete ale unui succes fals, inexistent, pe care dacă l-ar avea în viaţa reală, nu ar trebui să vâneze după creduli.

Deci cugetaţi… a fi antreprenor, blogger, social media influencer, sau doar simplu vânzător al oricărui serviciu sau produs, a devenit o îndeletnicire tot mai grea, şi nu mă refer aici la climatul politic, ci doar la cea mai importantă muncă a oricărui comerciant: cea de-a-şi vinde produsele sau serviciile.

Nu mai credeţi în basme şi poveşti. Nu vă mai aşteptaţi la vânzări spectaculoase, cum erau pe vremuri, nu vă luaţi după creşteri spectaculoase de business, văzute la CanCan, Ziarul Financiar, sau alte “foruri” pline de diplome şi credenţiale, pentru că 1) acele medii ar trăi bine, şi de fapt trăiesc bine, fără să fie nevoiţi să suporte consecinţele legale pe care le suportăm noi, “ăştia mici” (toate ziarele mari cu nume răsunătoare, au datorii de milioane sau miliarde la stat şi la parteneri) şi 2) în ciuda imenselor datorii pe care le au firmele mari, despre care se tot spune că au succes răsunător, acele firme cheltuie bugete extraordinar de mari pe zi, pentru a ajunge în continuare să-şi poată păstra poziţia pe piaţă.

La bugetele pe care şi le permite eMag, evident, un antreprenor de rând, nu poate ajunge, prin urmare, nici audienţele oferite de către providerii de audienţă, nu vor fi pe măsură. Cei mari joacă pe regula “dai un ban, dar stai în faţă”, respectiv, se bazează pe “too big to fail” – adică sunt prea mari ca să poată fi scoase din joc.

Gândiţi-vă, dragi colegi, şi la aceste aspecte, data următoare, când vă analizaţi performanţele de marketing. Aţi avut anul trecut ROI de 300% şi sunteţi nemulţumiţi că anul acesta nu e totul chiar roz şi ROI dă spre negativ ? Aşa e la toţi, n-aţi greşit voi cu nimic, nu trebuie să vă treceţi situl pe altă platformă, şi nu e nimeni de vină. Audienţele targetate au scăzut, şi au devenit mai neinteresate de reclamă. Şi de orice, în general. Deci… luăm o pauză, şi ne vedem la anu’. De sărbătorile de această iarnă, o să avem audienţă doar câinii şi pisicile, care să ne asculte petardele, căci din câte se pare, reclamele nu mai fac.. nici POC.

Să auzim de bine !

NOTĂ:

Articolul se bazează pe analiza realistă a cheltuielilor şi ROI-ului mai multor conturi de Facebook business şi adword/google ads, cu o cheltuială combinată în cele două providere de reclamă, de aproximativ 2000 de euro pe lună, respectiv, pe audienţele proprii pe reţele private de blogging, cu cifrele de audienţă amintite la începutul articolului. Nişele targetate au fost diverse, de la fashion (pantofi, haine, geci), lifestyle (cosmetice, ochelari, wearable tech, produse naturiste), şi pînă la producători şi vânzători de articole home and deco, jocuri şi jucării, şi inclusiv mobilă şi mobilier.
În toate nişele şi toate audienţele, reach-ul a fost în continuă scădere, şi costurile au crescut în acest an 2018

Vrei să afli despre reducerile de preţ ?

Lasă-mi adresa de e-mail şi îţi voi trimite periodic un mail cu reducerile actuale
Email *

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *